Lauku darbus nevar veikt attālināti, nepārvietojoties pa ceļiem!

31/03/2021

Iestājoties pavasarim, visā valsts teritorijā uz daudziem grants ceļiem tiek izvietotas autotransporta masas ierobežojošās zīmes. Diemžēl, šīs zīmes daudzviet liedz veikt lauksaimniecisko darbību, barības pievešanu dzīvniekiem, lauku apstrādi, mēslošanu un sējas darbus.

 

Ierobežojumi katru gadu pakāpeniski tiek ieviesti visos valsts reģionos – aptuveni 10 000 km valsts autoceļu, uzstādot aizlieguma ceļa zīmes, kas ierobežo transportlīdzekļu maksimālo pilno masu, lielākoties ar 10 tonnām. Līdzīgi ar savā pārziņā esošajiem ceļu tīkliem rīkojas arī pašvaldības, kur tiek uzstādītas arī 5 tonnu masas ierobežošanas zīmes.

 

Šobrīd piena savākšanas mašīnām un dzīvnieku līķu savākšanas mašīnas drīkst pārvietoties pa grants ceļiem, tajā pat laikā pārējie lauksaimnieki tiek sodīti, ja viņi ar traktortehniku dodas uz saviem laukiem, kur uz ceļiem ir 5, 7 vai 10 tonnu masas ierobežošanas zīmes. Brīžiem šķiet, ka vieglākais risinājums ir nevis ceļu sakārtot vai iztīrīt grāvjus, bet vienkārši uzlikt masas ierobežošanas zīmes, kas mēdz palikt pat līdz vasarai.

 

Biedrības “Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: “Šajā ārkārtas stāvoklī daudzās nozarēs ir iespējams strādāt attālināti, tomēr lauksaimniecība, augkopība un lopkopība nav starp tām nozarēm, kur tas būtu iespējams. Izvietojot autotransporta masas ierobežojošās zīmes, pašvaldības šķiet uzskata, ka lauksaimnieki savus sējumus var apkopt attālināti. Šajā pandēmijas laikā informācijas aprite ir ļoti ātra, tāpēc uzskatām, ka sekot līdzi reālajai situācijai uz ceļiem un pieņemt lēmumus vajadzētu dinamiskāk. Lauksaimnieki nav ieinteresēti šos ceļus tīšuprāt bojāt, jo liela daļa no pašvaldību ceļiem savulaik tika remontēti ar lauksaimnieku palīdzību un vēl šodien lauksaimnieki palīdz šos ceļus uzturēt. Lauksaimniecība ir viena no tām nozarēm, kas lauku reģionos rada darba vietas, maksā nodokļus un ražo preci eksportam. Šajā ārkārtas stāvoklī nevajadzētu mēģināt ļaunprātīgi sodīt lauksaimniekus par sezonas darbu uzsākšanu. Tāpēc aicinām pašvaldības, VSIA “Latvijas Valsts ceļi” un Iekšlietu ministriju būt saprotošiem, un dot iespēju lauksaimniekiem veikt pavasara lauku darbus. Gadījumos, ja uz jūsu ceļiem ir izvietotas zīmes, aicinām rakstīt iesniegumus vietējā pašvaldībā, ja tas ir pašvaldības ceļš, vai vērsties pie attiecīgā VSIA “Latvijas Valsts ceļi” pārstāvja, lai izvērtētu transporta masas ierobežojumu pamatotību.”

 

Bauskas novads ir operatīvi reaģējis un autotransporta masas ierobežojošās zīmes jau noņēmuši. Ceļi sausi un tiek greiderēti.