Nekļūsti par krāpšanas upuri – pērc neriskējot!

27/03/2021

Valsts policija informē, ka šogad ir novēroti krāpšanas gadījumi, kad lauksaimniekiem tiek caur sludinājumiem piedāvāts iegādāties traktortehniku, ko viņi nav dzīvē redzējuši. Šī ir populāra krāpšanas shēma, kurā notiek neeksistējošas lauksaimniecības tehnikas tirgošana, pieprasot avansa maksājumu.

 

Krāpnieki sludinājumu portālos ievieto fotogrāfijas ar attiecīgo lauksaimniecības tehniku un tās tehnisko aprakstu, piedāvājot darījumu par cenu, kas bieži ir zemāka par tirgus vērtību. Krāpnieki ar potenciālajiem pircējiem sazinās telefoniski vai e-pastā. Savstarpējā saziņa turpinās līdz brīdim, kad krāpnieki potenciālajam klientam nosūta sagatavotu rēķinu par pirmās iemaksas veikšanu, lai organizētu tālāku preces pārdošanu. Brīdī, kad pircējs attiecīgo samaksu ir veicis, saziņa beidzas un no krāpnieka un pirktās preces vairs nav ne vēsts.

 

Padomi drošai pirkšanai:

• Ja ir uzsākta elektroniska saziņa ar kāda eksistējoša uzņēmuma izplatītāju, jāpārliecinās, kā ir uzrakstīts uzņēmuma nosaukums un darbinieka e-pasta adrese, jo visbiežāk tiek veidoti līdzīgi nosaukumi, vien pamainot kādu burtu vai variējot ar pieturzīmēm e-pasta adresē.

• Īpaši izvērtē tehnikas iegādi, ja ir redzēta tikai tās fotogrāfija, bet prece nav redzēta dzīvē. – Lūdz pārdevējam iespēju apskatīt tehniku. Ja tas netiek ļauts, ir pamats aizdomām. – Ja ar pandēmiju saistīto drošības ierobežojumu dēļ nevari šobrīd preci apskatīt, drošāk būs pirkumu atlikt uz vēlāku laiku.

• Neuzķeries uz steidzamību! Krāpnieki nereti apgalvo, ka darījums ir jāveic steidzami, lai neļautu Tev apdomāties un izvērtēt riskus.

• Ja pērc no juridiskas personas, veic izpēti internetā, lai pārbaudītu, vai citiem nav bijusi slikta pieredze ar šo pārdevēju.

• Nepārskaiti avansa maksājumu, ja neesi pārliecinājies par to, ka darījums ir drošs!