No 2014.gada 1.jūnija sezonas laukstrādnieki varēs brīvprātīgi pievienoties sociālajai apdrošināšanai

20/05/2014

No 2014.gada 1.jūnija sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa maksātāji varēs brīvprātīgi pievienoties valsts sociālajai pensiju apdrošināšanai. To varēs darīt situācijā, ja sezonas lauksaimnieki vienlaicīgi nestrādās pie cita darba devēja vai nebūs pašnodarbinātie.

.

Iepriekšminēto paredz otrdien, 20.maijā, valdībā apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta Noteikumos par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai.

.

Tāpat turpmāk brīvprātīgi apdrošinātajam cilvēkam nebūs jāziņo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA), ja viņš iegūs sociāli apdrošinātās personas statusu. Savukārt pašnodarbinātā laulātajam nebūs jāpaziņo par laulības šķiršanu, laulātā pašnodarbinātā statusa zaudēšanu vai laulātā nāvi.

.

Tas nozīmē, ka pensijas kapitālā ieskaitīs tās brīvprātīgās iemaksas, kas veiktas periodā, kad cilvēks maksājis sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli.

.

Atgādinām, ka 2014.gada 13.martā Saeimā pieņemtais likums „Grozījumi likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu”” paredz, ka no 2014.gada 1.jūnija sociālajai apdrošināšanai pakļauti cilvēki, kuri nodarbināti lauksaimniecības sezonas darbos un kuru ienākums mēnesī pārsniegs 70 euro.

.

Avots: Labklājības ministrija