No 2016. gada stāsies spēkā jaunas cūku liemeņu klasificēšanas formulas un metodes

18/12/2015

Otrdien, 15. decembrī, valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas izstrādātos grozījumus MK 2015. gada 16. jūnija noteikumos Nr.307 „Dzīvnieku liemeņu klasifikācijas noteikumi”, pārņemot Eiropas Komisijas (EK) 2015. gada 18. novembra Īstenošanas lēmumā apstiprinātās metodes cūku liemeņu klasificēšanai Latvijā.

Latvijā tika izstrādātas trīs jaunas formulas trim esošajām cūku liemeņu klasificēšanas metodēm liesās gaļas procentuālā satura noteikšanai – ar iekārtām ‘Pork Grader 200’, intraskopu (Optical Probe) un manuālai divpunktu ZP metodei (cūku liemeņus klasificē manuāli, izmantojot lineālu vai bīdmēru), kā arī izstrādāta formula jaunai klasificēšanas metodei ar iekārtu ‘OptiGrade-MCP’. Papildus tika izstrādāta formula divpunktu ZP metodei, izmantojot elektronisku datu ievades sistēmu, kas savienota ar datorprogrammu. Šī uzlabotā manuālā ZP metode tika izstrādāta Latvijā un to var izmantot  kautuves, kuru kaušanas jauda vidēji gada laikā ir 200 līdz 500 cūku nedēļā. Šobrīd esošo manuālo divpunktu ZP metodi atļauts izmantot kautuvēs, kurās vidēji gadā nokauto cūku skaits nepārsniedz 200 cūku nedēļā.

Lai jaunās izsrādātās formulas un jauno metodi Latvijā varētu pielietot, EK to ir apstiprinājusi un jaunās cūku liemeņu klasificēšanas formulas un metodes ir jāpiemēro no 2016. gada 1. janvāra.

Plašāka informācija par ministru kabineta noteikumiem pieejama MK mājas lapā.
___________________________
Informāciju sagatavoja:
Dagnija Muceniece,
ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja