No 5.februāra var iesniegt lauku bloku precizējumus

05/02/2018

No šā gada 5.februāra lauksaimnieki var veikt lauku bloku / ainavu elementu precizēšanu 2018.gadam. Precizēšanas pieprasījumus varēs iesniegt līdz šā gada 3.aprīlim.

Precizēšanas pieprasījumi jāiesniedz tikai tad, ja klients vēlas iekļaut lauku blokā jau sakoptu platību, pievienot jaunus ainavas elementus vai no lauku bloka izņemt neapsaimniekotu platību.

Svarīgi ievērot, ka platībai ir jābūt sakoptai uz lauku bloka precizēšanas pieprasījuma iesniegšanas brīdi (nav krūmu, celmu, kūlas u.c.), jo tā tiks apsekota arī dabā. Ja tā nebūs sakopta, tā netiks iekļauta lauku blokā un sezonas laikā netiks veikta atkārtota platības apsekošana.

Lauku bloku/ainavu elementu precizēšanas pieprasījumā ir iespēja izveidot lauksaimnieka bloku (savas apsaimniekotās platības nošķiršana no kaimiņu apsaimniekotajām platībām). Jāņem vērā, ka šāda veida precizēšanas pieprasījumi var tikt izskatīti sezonas laikā.

Atgādinām, ka klienti var pārliecinieties par savām apsaimniekotajām platībām LAD ģeogrāfiskajā informācijas sistēmā, kurā ir apkopota aktuālākā informācija par lauksaimniecībā izmantojamo zemi un ainavu elementiem lauku blokos: http://karte.lad.gov.lv/ vai Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā. Ņemot vērā kļūdas, ko klienti pieļāva iepriekšējos gados, LAD atgādina, ka lauku bloku precizēšanas pieprasījums nav iesniegums platību maksājumu saņemšanai.

Dienests vērš uzmanību, ka 2018.gadā stājas spēkā izmaiņas nosacījumos, kas jāņem vērā, norādot ekoloģiski nozīmīgās platības. Kā ekoloģiski nozīmīgas platības tiek uzskatītas papuves, dižkoki, alejas un dižakmeņi, koku, krūmu puduri vai akmeņu kaudzes, laukmales vai buferjoslas, dīķi, labības vai labības un proteīnaugu pasējā sēts zālājs, slāpekli piesaistošo kultūraugu platības, starpkultūru platības, kā arī grāvji. Plašāku informāciju par ekoloģiski nozīmīgajām platībām var skatīt pievienotajā infografikā.

Svarīgi ievērot! Koku vai krūmu puduri vai akmeņu kaudzes un dīķi ir ainavu elementi par kuriem var iesniegt lauku bloku precizēšanas pieprasījumus, lai tos iekļautu lauku blokā vai precizētu esošos. Zaļināšanas prasību izpildes aprēķinā tiks izmantoti arī grāvji no ZMNĪ Meliorācijas kadastra, bet tie lauksaimniekam pašam nav jānorāda.

Izmaiņas ir arī pagastu un novadu sarakstā, kuros saimniekojošie lauksaimnieki ir atbrīvoti no ekoloģisko nozīmīgo platību norādīšanas. Novadu un pagastu saraksts arī skatāms infografikā.

INFOGRAFIKA

Avots: LAD