Norisinājās seminārs: “Jaunākās atziņas par kūtsmēslu apsaimniekošanu un to vērtību”

24/01/2019

23.janvārī Ozolnieku Tautas namā biedrība “Zemnieku saeima” sadarbībā ar Valsts augu aizsardzības dienestu organizēja semināru: “Jaunākās atziņas par kūtsmēslu apsaimniekošanu un to vērtību.” 

Semināru atklāja un par projekta MANURE STANDARDS aktivitātēm, pirmajiem  reālajiem un sagaidāmajiem ieguvumiem informēja  VAAD Agroķīmijas departamenta direktore Skaidrīte Rulle. Semināra turpinājumā VAAD galvenais eksperts Lauris Leitāns informēja par kūtsmēslu paraugu testēšanas rezultātiem, aprēķiniem un salīdzinājumu ar normatīviem, kā arī izstāstīja, kā pareizi paņemt kūtsmēslu paraugus un tika demonstrēta videofilma. Semināra pirmo daļu noslēdza LLU prof., Dr.habil. Aldis Kārkliņš ar prezentāciju: Augu barības elementu iespējamie zudumi no kūtsmēsliem.

Semināra otrajā daļā Skaidrīte Rulle stāstīja par normatīvo aktu prasībām kūtsmēslu izmantošanai un to izpildi 2018.gadā. Turpinājumā biedrības “Zemnieku saeima” eksperti  Iveta Grudovska un Valters Zelčs iepazīstināja ar aktualitātēm projektos  GreenAgri un Baltic Slurry Acidification.

LLKC direktors Kaspars Žūriņš informēja par situāciju ar organiskā mēslojuma apsaimniekošanu Latvijā, savukārt LLKC Inženiertehniskās nodaļas vadītājs Jānis Kažotnieks izvērtēja piemērotākās tehnoloģijas kūtsmēslu izkliedei.

Prezentācijas no semināra pieejamas šeit:

Preses relīze