Sākas sezonas laukstrādnieku reģistrācijas periods

01/04/2019

No 1.aprīļa līdz 30.novembrim norit sezonas laukstrādnieku reģistrācija. Šī būs jau sestā sezona, kad saimniecības, kas darbojas augļkopības un dārzeņkopības nozarēs, kā arī nodarbina laukstrādniekus sezonas rakstura darbos var veikt šo darbinieku darba uzskaiti dienesta Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā. Šis nodokļa režīms būtiski samazina nodokļu slogu tiem cilvēkiem, kas tiek nodarbināti tieši sezonas rakstura darbos augļkoku, ogulāju un dārzeņu audzēšanā vai stādīšanā, sējumu un stādījumu kopšanā, ražas novākšanā, augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā.

Dienests vērš uzmanību, ka, reģistrējot darbiniekus, līdz šā gada 30.aprīlim jāizmanto 2018.gada platību iesnieguma dati, bet no 1. maija tikai 2019.gada pieteikuma dati.

Piecu gadu laikā ievērojami ir pieaudzis saimniecību skaits, kuras izmanto sezonas laukstrādnieku moduli, pirmajā gadā tās bija 86 saimniecības, bet 2018. gadā jau 186 saimniecības. Interese par moduli sezonas laukstrādnieku reģistrēšanai liecina, ka tas ir ērts un noderīgs rīks lauksaimniekiem. Nodarbināto skaits programmas īstenošanas laikā audzis no 1804 līdz 2516, vidējā darba samaksa vienam nodarbinātajam sezonā ir pieaugusi no 143 eiro līdz 444 eiro. Interesanti, ka jaunākajam reģistrētajam laukstrādniekam bija 10 gadi, bet vecākajam 82 gadi.

Izmantojot šo nodokļa režīmu, ieguvēji ir gan saimnieki, gan nodarbinātie. Sezonas laukstrādnieku ienākumu nodoklis ir 15% no nopelnītā atalgojuma, un nodarbinātais kļūst sociāli apdrošināts pensijai. Plašāka informācija par sezonas laukstrādnieku reģistrāciju ir pieejama izvēlnē “Sezonas laukstrādnieki”.

 

Avots: LAD