Sasniegums – moderna programma lauksaimniecībā

17/03/2021

Ar prieku  informējam, ka SmartAgriHubs projekta ietvaros izstrādātā aplikācija ’FIE20: Gruntsūdeņu un meteo sensori’’, pagājušajā nedēļā veiksmīgi piedalījās WSIS balvas 2021 konkursā. Pieteikumi tika atlasīti no 360 izvirzītajiem projektiem  kopumā no 1270 WSIS balvas 2021 iesniegtajiem pieteikumiem.

 

Nākamais uzdevums, būt atlasīto 90 aplikāciju skaitā. Lūdzu, atbalstiet mūsu kolēģus ar SAVU BALSI, veicot balsojumu līdz 31.martam!

Kā nobalsot par FIE20: Gruntsūdeņu un meteo sensori?

1. Lūdzu, reģistrējieties zem šīs saites, un Jūs saņemsiet verifikācijas e-pastu ar saiti https://www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/Account/Register?ReturnUrl=%2Fnet4%2Fwsis%2Fstocktaking%2FPrizes%2F2021%2FVote

2. Pierakstieties (Login)

3. Izvēlnē noklikšķiniet uz Balvas un pēc tam uz pogas Balsot (vai tieši uz saites zemāk)

https://www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/Prizes/2021/Vote

4. Izvēlieties kategoriju: AL C7.E- environment, un jūs varat nobalsot

Ja nepieciešama palīdzība pie balsošanas, tad aicinām sazināties ar Zemnieku saeimas projektu vadītāju Ingu Bērziņu, 29282312, inga@zemniekusaeima.lv

 

Nominētā aplikācija  divu gadu laikā ir izstrādāta kā viens no projekta Apvārsnis 2020 SmartAgriHubs (SAH)  inovācijas eksperimentiem (FIE). Izstrādes komanda ir  starptautisks konsorcijs, kur kopā strādā  biedrība “Zemnieku saeima” (Latvija), Latvijas tehnoloģiskais uzņēmums BOSC (Baltic Open Solutions Center, Rīga), Čehijas tehnoloģiskais uzņēmums Lesprojekt (Lesprojektslužby s.r.o., Záryby), Čehijas Living Lab WirelessInfo (WIRELESSINFO, Litovel) un Šveices uzņēmums Meteoblue (meteoblue   AG ,Basel). BOSC strādā kā galvenais tehnoloģiju koordinators, Lesprojekt – kā analītiskās funkcionalitātes izstrādātājs un Meteoblue – kā meteoroloģisko un klimatisko datu sniedzējs. Zemnieku saeima ir atbildīga par ieinteresēto personu  sadarbību, potenciālo lietotāju prasībām un izplatīšanu. Aplikācija integrē datus no sensoriem saimniecībās vai laukos (dažādi sensori no dažādiem datu sniedzējiem, kas integrēti SensLog aplikācijas kopīgajā datu modelī).  Tas nodrošina pieejamos tematiskos telpiskos datus (lauku blokus, aizsargājamās zonas, augsnes kartes) un regulāri atjauninātus tālizpētes datus (optiskos satelītattēlus no Copernicus Sentinel-2 satelītiem un atvasinātajiem veģetācijas indeksiem). Programma piedāvā  aktuālās laika prognozes, kā arī vēsturiskos klimatiskos datus par izvēlēto saimniecību. Tā analizē datus un sniedz  ieteikumiem lauka darbu plānošanai, pamatojoties uz laika prognozēm, tālizpētes datiem par veģetācijas stāvokli, kā arī piedāvā ražas produktivitātes zonu noteikšanu piemērotākās mēslošanas metodes izvēlei  u.c. Šī tīmekļa programma ir unikāls risinājums, pateicoties dažādu datu un funkciju integrēšanai vienā aplikācijā.

 

Programma atrodas  Zemnieku Saeimas Digitālo inovāciju centra (DIH) mājas lapā (https://groundwater.smartagro.lv/fie/index.html?lang=en), izmanto Čehijas FOODIE SmartAgrihub (www.agrihub.cz) analītiskās funkcijas un visu Lesprojekt mākoņa infrastruktūru. Programma tika izmēģināta galvenokārt Latvijā. Testēšana citās valstīs drīz sāksies.

 

Interesenti var reģistrēties vietnē: https://groundwater.smartagro.lv/ un izmantot programmu savu lauku robežu un sensoru datu attēlošanai, lauku darbu plānošanai, meteoroloģisko prognožu pārskatīšanai u.c.

 

Aplikācija “FIE20: Gruntsūdeņu un meteo sensori” ir nominēta 12. kategorijā “AL C7. E-environment ”.