“Mūsu biedri ir neizpratnē par saņemto paziņojumu, kas ir sāpīgi aizskāris lielu daļu piena ražotāju, “Food Union” ilggadējos piegādātājus, kas jau tā cīnās par izdzīvošanu. Problēmu rada bažas par iepriekšējo gadu pieredzi – “Food Union” piemēram sekoja arī pārējie piena pārstrādes uzņēmumi,” sacīja Bērziņš.
Zemnieku pārstāvis – saimniecības “Ceriņi” līdzīpašnieks Aldis Kļaviņš – atzina, ka “Food Union” paziņojumā viņa saimniecībai teikts, ka no augusta iepirkuma cena tiks samazināta par 1,5 eirocentiem.
“Nododam apmēram deviņas tonnas piena dienā. Jau līdz šim iepirkuma cena krita – saimniecībai tika maksāti 22 centi par kilogramu piena, bet turpmāk tie būs tikai 20,5 centi, kas galīgi nesedz pašizmaksu – vismaz 24 centus par kilogramu. Nekas cits neatliek, kā ātri meklēt citu pircēju. To dara arī citi zemnieki, un situācija ir kritiska,” atzina zemnieks.
Tikmēr “Food Union” grupā ietilpstošās AS “Rīgas piena kombināts” valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs  atzina, ka uzņēmums spiests no šā gada 1.augusta samazināt piena iepirkuma cenu, taču turpinās iepirkt svaigpienu no zemniekiem līdzšinējā apjomā.
Viņš arī norādīja, ka iepirkuma cenu kritums nenovēršami saistīts ar vājpiena pulvera cenu samazināšanos tirgos.
“Eiropas tirgū cena ir nokritusies līdz 1762 eiro par tonnu, kas, atskaitot transporta izmaksas no Latvijas – vidēji 100 eiro par tonnu -, ir zem vājpiena pulvera intervences cenas, proti, 1690 eiro par tonnu. Pašlaik ir grūtības pārdot vājpiena pulveri pat par 1600 eiro, kas ir teju divreiz zemāka cena nekā pirms gada. Vājpiena pulvera cenas krišanu joprojām ietekmē Krievijas noteiktās sankcijas, kvotu atcelšana un liela daudzuma pulvera uzkrājumi visā Eiropā,” sacīja Staņēvičs.
Vienlaikus viņš akcentēja, ka “Food Union” zemnieki esot relatīvi labākā situācijā, jo uzņēmums pirms vairākiem mēnešiem cenu paaugstināja un uzņēmuma vidējā cena ir būtiski augstāka nekā vidējā cena valstī un tikai nedaudz atpaliekot no Igaunijas vidējās svaigpiena cenas, kas vēsturiski ir visaugstākā cena Baltijā.
“Food Union” iepērk pienu no 400 Latvijas zemnieku saimniecībām.
Kā ziņots, jau iepriekš biedrības “Lauksaimnieku apvienība” vadītāja Sandra Stricka apgalvoja, ka saimniecības no pārstrādātāju puses izjūt diskriminējošu politiku saistībā ar piena iepirkuma cenu veidošanu, līdz ar to nerentablās saimniekošanas dēļ draud masveida ganāmpulku likvidācija. Tādēļ piena ražotāji lūguši Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) aizstāvēt zemnieku intereses.
Tāpat Stricka sacīja, ka patlaban pārstrādātāju piena iepirkumu cenas no dažādiem lauksaimniekiem atšķiras pat par 19 eirocentiem kilogramā. Daudziem piena ražotājiem nav vairs iespēju iepirkt spēkbarību, tāpēc krīt izslaukumi un samazinās piena kvalitāte. Piensaimniekiem, kuru produkcija tiek iepirkta par zemākajām cenām, zūd arī iespēja sagatavoties ziemai, līdz ar to sāk parādīties risks, ka Latvijā tiks likvidēts liels govju ganāmpulku skaits.
Kā ziņots, piena iepirkuma cenas lejupslīde Latvijā sākās pērn rudenī, kas tika skaidrots gan ar Krievijas embargo piena pārprodukcijai, gan arī ar vispārējām tendencēm pasaules piena tirgos.
Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro valsts atbalstu, no kuriem ciltsdarbam piešķirts 23,36 miljonu finansējums, 12,38 miljoni būs atbalsts par slaucamām govīm, bet 7,7 miljoni – Eiropas Savienības atbalsts.