Šobrīd piena uzpircēji atkal „nodrupina” kooperatīvus

10/04/2015

Pagājušā nedēļā, 1.aprīlī, Latvijas lauksaimniecības eksperti Igaunijā piedalījās forumā „Kooperācija un Lauku attīstība”. Tajā visu trīs Baltijas valstu lauksaimnieki vienojās kopīgi meklēt risinājumus, kā krīzes situācijā stiprināt piena ražotāju kooperatīvus un neļaut piena uzpircējiem tos „nodrupināt”.

Pasaulē piensaimniecībā vienmēr ir bijusi piena cenu „viļņošanās”. Vairumā Eiropas Savienības valstīs ir stabili lauksaimnieku kooperatīvi, kas ļauj diktēt savus noteikumus tirgū un pārdzīvot grūtos periodus. Latvijā, Lietuvā un Igaunijā kooperācijai ir tikai aptuveni 15 gadu vēsture. Baltijas valstīs piena kooperatīvu tirgus daļa ir viena no zemākajām Eiropā. Vidēji Eiropā tā ir virs 40%, Latvijā ap 30%, bet Lietuvā tikai nedaudz virs 10%. Šobrīd situācija Baltijā piena ražotājiem ir īpaši nelabvēlīga, turklāt tiek izmantoti dažādi mehānismi, lai grautu zemnieku vienotību un slāpētu salīdzinoši jauno sadarbības formu – kooperāciju. Atsevišķi piena uzpircēji, izlases kārtībā, piedāvājot augstāku piena iepirkuma cenu, slēdz līgumus ar zemniekiem, piedāvājot īslaicīgus bonusus. Tas negatīvi ietekmē piena kooperatīvus. Šobrīd, šķiet, daudziem piena ražotājiem ir piemirsusies 2009.gada piena krīze, kad smago situāciju uz saviem pleciem iznesa tieši piena kooperatīvi. Piena ražotājiem, pieņemot lēmumus, ir jādomā ilgtermiņā, atceroties, ka pasaulē piena nozares pamats ir tieši lauksaimnieku kooperatīvi, kam šodien pieder liela tirgus daļa.

LPKS „LATRAPS” ģenerāldirektors Edgars Ruža: „Konference, kurā bija sapulcējušies Baltijas valstu kooperatīvu vadītāji, bija ļoti vajadzīga tieši šobrīd, jo piena nozarei ir nepieciešami kopīgi risinājumi. Kooperatīviem ir jāsāk domāt valstiski un reģiona līmenī, ir jāoptimizē piena iepirkumi, pārstrāde. Ja to neizdarīsim šajā krīzē, drīz piedzīvosim nākošo.”

„Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra” lopkopības nodaļas vadītāja Silvija Dreijere: „Latvijā piena nozare stabili varēs pastāvēt un cerēt uz izaugsmi tikai tad, ja mums būs attīstīta spēcīga kooperācija. Kooperatīvs ir lauksaimnieku pašu veidots uzņēmums, pret kuru arī jāattiecas kā pret savu- ar atbildību un godīgumu. Ne tikai kooperatīvu iekšienē jāuztur aktīva un atklāta komunikācija ar biedriem, bet kooperatīvu vadītājiem, valdēm būtu jānāk kopā, lai veidotu stratēģiju piena ražotāju kooperācijas stiprināšanai un attīstībai. Rezultātā piena ražotāji būs spēcīgi tirgus dalībnieki.”

Forumā Igaunijā piedalījās biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja, LPKS „LATRAPS” ģenerāldirektors Edgars Ruža, „Trikāta KS” valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs, „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra” lopkopības nodaļas vadītāja Silvija Dreijere,„Latvijas Zemnieku federācijas” eksperte Agnese Hauka un “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra” ES lauksaimniecības un lauku attīstības lietu biroja vadītāja Ilva Bērziņa.

Preses relīze: PRes_Šobrīd piena uzpircēji atkal „nodrupina” kooperatīvus