Šodien Briselē Latvijas lauksaimnieku pārstāvji tiekas ar komisāru Janušu Vojcehovski

30/01/2020

Šodien, 30.janvārī Briselē norisināsies tikšanās ar Eiropas Komisijas (EK) lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski (Janusz Wojciechowski), lai vēlreiz atgādinātu par nepieciešamību palielināt tiešo maksājumu un lauku attīstības finansējumu, kā arī apspriestu svarīgākās jaunās prasības, kuras Latvijas lauksaimniekiem ir nepieņemamas.

 

Biedrības „Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre: „Lai arī, saistībā ar Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu un lauksaimniecības finansēšanu, šobrīd vislielākais smagums ir jānes Eiropadomei un mūsu premjeram Krišjānim Kariņam, arī EK lauksaimniecības komisāram Vojcekovskim  vēlreiz atgādināsim par godīga tiešmaksājuma apmēra svarīgumu Baltijas valstu lauksaimniekiem.”

 

Pašreizējais EK piedāvājums Latvijai paredz niecīgu tiešo maksājumu pieaugumu. Turpinot šādā tempā, vienlīdzīgus tiešos maksājumus mēs varētu saņemt vien ap 2100. gadu, kas nav pieņemami. Pretēji niecīgajam pieaugumam tiešajos maksājumos, EK piedāvā arī par 15% samazināt lauku attīstības finansējumu, no kura galvenokārt finansē videi un klimatam draudzīgu lauksaimniecības praksi, lauku infrastruktūras sakārtošanu, investīcijas mazajos lauku uzņēmumos un pārstrādē. Šāds solis pārvelk treknu strīpu  cerētajai lauku reģionu attīstībai.

 

Runāsim arī par EK paredzētajām jaunajām prasībām, kuras mūsu lauksaimniekiem varētu nākties ievērot pēc 2021.gada. Nav šaubu, ka jaunais Eiropas „Zaļais kurss” ir apsveicams, un lauksaimniecībai ir jāvirzās uz videi un klimatam aizvien draudzīgākām metodēm, tomēr virkne jauno ierobežojumu ir ne vien neloģiski, bet Latvijas klimatiskajos apstākļos bezjēdzīgi, radot vien papildus izmaksas mūsu ražotājiem.”

Tikšanās laikā Latvijas lauksaimniekus pārstāvēs Maira Dzelzkalēja-Burmistre un Valters Zelčs (Zemnieku saeima), Edgars Ruža (Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija), Agnese Hauka (Latvijas zemnieku federacija) un Kaspars Melnis (Lauksaimniecības Statūtsabiedrību asociācija), kuri diskusijā paudīs nepieciešamamību sniegt taisnīgu atbalstu lauksaimniekiem ES kopējās lauksaimniecības politikas un Eiropas zaļā kursa ieviešanā. Kā arī diskusijā piedalīsies Latvijas Eiroparlamenta deputāts Roberts Zīle, kurš šajā sasaukumā ir apņēmies sekot līdzi ar lauksaimniecību saistītiem jautājumiem.

Jāatgādina, ka kopš pievienošanās ES – 2004. gadā lauksaimnieki no visām trim Baltijas valstīm ir saņēmuši viszemāko tiešmaksājumu līmeni, proti, pašlaik tikai 54–60% no Eiropas vidējā līmeņa.  Turklāt ražošanas izmaksas ir daudz augstākas nekā vidēji ES – attiecīgi 129% (Igaunijā), 112% (Lietuvā) un 113% (Latvijā).