Stiprini imunitāti – izvēlies vietējo!

14/09/2020

Lai savlaicīgi sagatavoties rudens sezonai un stiprinātu savu imunitāti, biedrība “Zemnieku saeima” (ZSA) aicina Latvijas iedzīvotājus savā ikdienas ēdienkartē izvēlēties tieši vietējo produkciju, kas ir svaigāka, kvalitatīvāka un veselīgāka nekā importētā pārtika no tālākām valstīm.

 

Biedrības “Zemnieku saeimas” valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre: “Nav noslēpums, ka pārtikas produkti, kas līdz mums mēro krietni tālākus ceļus, pārsvarā nav pirmā svaiguma, un ir apstrādāti ar līdzekļiem, kuri mūsu lauksaimniekiem sen vairs nav atļauti. Tajā pašā laikā par Latvijas lauksaimniecības produkciju mēs varam teikt droši, ka tā ir svaiga, kvalitatīva un veselīga. Pie tam, pērkot vietējo produktu, mēs atbalstām ne tikai mūsu lauksaimniekus un ražotājus, bet visu tautsaimniecību un valsti kopumā, jo tādējādi Latvijas iedzīvotāju samaksātie līdzekļi paliek valsts ekonomikā, nevis aizceļo uz citām valstīm.”

 

Dobeles Dārzkopības institūta vadošā pētniece Edīte Kaufmane: “Augļi, ogas un dārzeņi ir tie produkti, kas rudens – ziemas sezonā ir noteikti jālieto, jo tie satur visvairāk bioloģiski aktīvu vielu. Turklāt tieši mūsu klimatiskajā zonā augušajos augļos un dārzeņos, salīdzinot ar Dienvidu valstīs izaudzētajiem, šo vielu sastāvs ir krietni augstāks. Otra priekšrocība – Latvijas klimats nosaka būtiski mazāku nepieciešamību pēc augu aizsardzības līdzekļu lietošanas. Ikvienam iesaku šobrīd ēst visu, kas izaudzis Latvijas dārzos, laukos un siltumnīcās, kā arī mācīsim jau no mazotnes bērniem vairāk lietot augļus un dārzeņus, mazāk vietas ēdienkartē atstājot saldumiem! Tas noteikti mazinās risku saslimt ar ierastajām rudens saaukstēšanās slimībām un arī ar šībrīža lielāko biedu- COVID vīrusu, kā arī sniegs atbalstu augļu un dārzeņu audzētājiem, kuri šobrīd, cīnoties ar dabas untumiem, steidz novākt ražu, lai tā veikalos būtu pieejama visas ziemas garumā.“

 

Profesors un gastroenterologs Anatolijs Danilāns: “Mēs varam lepoties, ka Latvija var pati sevi apgādāt ar nepieciešamajiem produktiem un savus cilvēkus pabarot ar veselīgu un vērtīgu uzturu. Arī ikdienā ikvienu aicinu pirkti vairāk Latvijas produktus. Jo man ir ļoti svarīgi, lai mūsu cilvēku dzīves līmenis augtu un cilvēki būtu veselāki, tad man kā ārstam būtu mazāk darba.”