Tiksimies ar Finanšu ministru

08/01/2015

Piektdien, 9.janvārī plkst. 11:00 Finanšu ministrijā lauksaimnieku nevalstisko organizāciju un piena pārstrādes uzņēmumu vadītāji tiksies ar Finanšu ministru Jāni Reiru, lai pārrunātu aktuālos jautājumus lauksaimniecībā.

Biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: „Latvijas lauksaimnieki joprojām saņem zemākos tiešmaksājumus Eiropas Savienībā. Lai stiprinātu mūsu lauksaimnieku konkurētspēju kopējā tirgū, lauksaimniekiem ir svarīgs katrs atbalsta mehānisms – gan tiešs, gan netiešs. Šīs konstruktīvās tikšanās mums ir ļoti nozīmīgas, jo tādējādi mēs varam informēt Finanšu ministrijas vadību par lauksaimniekiem būtiskiem netiešajiem atbalstiem caur nodokļu politiku, kas veicinātu nodarbinātību un apdzīvotību lauku reģionos.”

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijasvaldes priekšsēdētāja vietniece, LPKS „Piena ceļš” valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece: Šī iepazīšanās tikšanās ar finanšu ministru Jāni Reiru, lauksaimniekiem ir ļoti svarīga, jo ir virkne būtisku jautājumu, kas gaida risinājumu tieši no viņa vadītās ministrijas. Kā vienu no būtiskākajiem, es minēšu samazinātu PVN veselīgai, svaigai pārtikai. Ir jāsaprot, ka mūsu konkurētspēja pie tik augsta PVN pārtika ir apdraudēta. Latvijā PVN ir vairāk nekā četras reizes lielāks nekā Polijā, kur, iegādājoties pārtiku, pircēji maksā 5%.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) priekšsēdētājs Edgars Treibergs: „Esam par apdzīvotiem un ekonomiski aktīviem laukiem – nodokļu politikas rezultātā mēs varam ietekmēt valstī notiekošos procesus. Tāpēc šādas tikšanās ir nozīmīgas, lai likumdošanas izstrādātāji un lauksaimnieki, kuriem konkrētās normas jāievēro dzīvē, kopīgās diskusijās vienotos, kas nepieciešams lauksaimniekiem un ko valsts, šajā gadījumā Finanšu ministrija var darīt lauku iedzīvotāju, lauksaimnieku labā, lai īstenotu valsts tautsaimniecības attīstības scenāriju un veicinātu godīgu nodokļu politiku.”

Tikšanās laikā tiks pārrunāts lauksaimniecības darbiem paredzētās krāsotās (marķētas) dīzeļdegvielas jautājums, iespējamie atvieglojumi lauksaimniecībā izmatojamās zemes (tostarp valsts nodeva, uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaide, reinvestētā peļņa zemes iegādei) un nekustamā īpašuma nodokļa celšana neapstrādātai lauksaimniecībā izmatojamai zemei, kas pieder juridiskajām personām (līdz 5%).

Ņemot vērā šībrīža situāciju piena nozarē, runāsim par iespējām nozares stabilizācijai. Tāpat tiks pārrunāts jautājums par pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšanu veselīgai pārtikai, likmes palielināšanu neveselīgai pārtikai un sezonas laukstrādnieku nodarbināšanu augkopības un lopkopības saimniecībās u.c. jautājumi.

Ar Finanšu ministru Jāni Reiru tiksies biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētāja vietniece, LPKS „Piena ceļš” valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece, SIA „Latvijas Piens” vadītāja Anita Skudra un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.