Zemkopības ministrs apmeklēs Zemnieku saeimas biedrus Latgalē

14/05/2014

Ceturtdien, 15.maijā, Zemkopības ministrs Latgalē tiksies ar biedrības „Zemnieku saeima” vadību un apmeklēs saimniecību SIA „Latgales dārzeņu loģistika”, kas nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu segtajās platībās. Tikšanās laikā plānots pārrunāt kā Zemkopības ministrija var uzlabot sadarbību starp ražotājiem un tirdzniecības ķēdēm vietējās produkcijas noieta veicināšanā.

 

Biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: „Ir sākusies vietējo augļu un dārzeņu sezona, tomēr veikalos joprojām pārsvarā sastopam importa produkciju. Ministrijas var ietekmēt proporciju starp importa un vietējiem produktiem veikalos. Vēlamies apspriest idejas, kā palielināt vietējās produkcijas īpatsvaru Latvijā darbojošās tirdzniecības ķēdēs un valsts iepirkumos.”

 

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs: „Dārzeņkopība ir nozīmīga Latvijas lauksaimniecības nozare, tāpēc Lauku attīstības programmā 2014. līdz 2020. gadam esam ieplānojuši virkni atbalsta pasākumu, kuru finanšu līdzekļus ražošanas attīstībai un modernizācijai varēs iegūt arī dārzeņu audzētāji – gan lielās saimniecības, gan mazās un vidējās. Esmu gandarīts, ka arī iepriekšējā plānošanas periodā daudzi Latvijas dārzeņu audzētāji veiksmīgi ieguldīja Eiropas Savienības atbalsta finansējumu savu saimniecību modernizācijā. Mums ir svarīga katra lauku saimniecība, kas ražo lauksaimniecisko produkciju, tādējādi nodrošinot lauksaimniecībā izmantojamās zemes apsaimniekošanu un nodarbinātību laukos.”

 

 

SIA „Latgales dārzeņu loģistika” valdes loceklis Edgars Romanovskis: „Strādājot dārzkopības nozarē, arvien vairāk saskaramies ar problēmjautājumiem, kurus tikšanās laikā ar Zemkopības ministru vēlamies aktualizēt un meklēt kopīgu risinājumu. Kā aktuālākais jautājums ir atbalsts lauksaimniecības uzņēmumu modernizācijai, jo, tikai attīstot tehnoloģijas un efektivizējot ražošanu, mēs varam konkurēt ar holandiešu un spāņu dārzeņiem. Jāpiezīmē, ka dārzeņu audzēšana segtajās platībās Latvijā un citās ES dalībvalstīs nesaņem jebkāda veida atbalstu tiešmaksājumu veidā, tādējādi tā ir lauksaimniecības nozare, kas faktiski darbojas brīvā tirgus apstākļos. Tomēr pašreiz veikalos nopērkamie  importa ķekaru tomāti 1.15 Euro par kilogramu uzskatāmi liecina, ka citās Eiropas dalībvalstīs netiešā veidā tiek bagātīgi atbalstīti audzētāji. Tādējādi veselīgos un kvalitatīvos Latvijas dārzeņus, kuru audzēšana notiek galvenokārt izmantojot tikai bioloģiskos augu aizsardzības līdzekļus, liela daļa pircēju šobrīd nevar atļauties.”

.

SIA „Latgales dārzeņu loģistika” siltumnīcu kompleksu „Mežvidi” atklāja 2013.gada 1.martā. Saimniecība apsaimnieko 0.5 ha segtās platības, kompleksa darbības nodrošināšanā nodarbināti 25 darbinieki. Pašreiz tiek intensīvi strādāts, lai tuvākajos gados paplašinātu kompleksa teritoriju līdz pat 2 ha, piedāvājot pircējiem veselīgus un kvalitatīvus Latvijā audzētus dārzeņus. Uzņēmums ir biedrības „Zemnieku saeima” biedrs.