“Zemnieku saeima” aicina uz sanāksmi par migrējošo zosu radītajiem postījumiem lauksaimniecībā

14/05/2019

Trešdien, 15.maijā biedrība “Zemnieku saeima” aicina uz sanāksmi par migrējošo zosu radītajiem postījumiem lauksaimniecībā un iespējamajiem risinājumiem. Sanāksmē paredzēts pārrunāt de minimis jautājumu un uzklausīt iesaistīto pušu viedokli par turpmāk veicamajām darbībām postījumu samazināšanai tekošajā un turpmākajos gados. Sākums plkst.10:00, Zemkopības ministrijā, 314.telpā.

 

Pēdējo nedēļu laikā biedrība “Zemnieku saeima” ir saņēmusi neskaitāmus zvanus un e-pastus no biedriem par ievērojamiem migrējošo putnu, it īpaši zosu, nodarītajiem postījumiem visā Latvijas teritorijā. Kā rezultātā “Zemnieku saeima” sagatavoja un nosūtīja vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Dabas aizsardzības pārvaldei un Zemkopības ministrijai ar aicinājumu rast risinājumu ilgstošajam problēmjautājumam. “Zemnieku saeima” aicina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju vērsties Eiropas Komisijā un kompensācijas par migrējošo putnu nodarītajiem postījumiem neattiecināt uz de minimis atbalstu, jo kompensācija nekāda veidā nav traktējama kā valsts tiešais atbalsts lauksaimniekiem. Tāpat lauksaimnieku organizācija kā risinājumu redz migrējošo putnu medīšanu potenciālajās postījumu vietās. Citu valstu pieredze rāda, ka putni pēc pirmā šāviena tiek izbaidīti, pamet lauku un nākotnē no konkrētajām vietām izvairās.

 

Apzinoties faktu, ka zosu sugu populācijas Eiropā piedzīvo ļoti strauju skaitlisko pieaugumu,  šobrīd vairākas ES dalībvalstis (piemēram, Zviedrija un Igaunija) jau izsniedz atļaujas zosu medībām pavasara postījumu vietās. Zviedrijā zosu medības pavasara postījumu vietās ir atļautas jau vismaz 7 gadus.

 

Sanāksmē piedalīsies pārstāvji no Zemkopības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Dabas aizsardzības pārvaldes, Latvijas mednieku savienības un Latvijas mednieku asociācijas.

 

Sanāksmē aicināti piedalīties arī mediju pārstāvji.

 

Pieteikšanās pa tālruni 29805456 (Mārtiņš) vai rakstot uz e-pastu: martins.trons@zemniekusaeima.lv

Gadījumā, ja rīt uz sanāksmi nevarat ierasties, bet arī Jūsu labības laukus zosis ir skārušas, aicinām dalīties ar uzņemtajām bildēm vai pieredzi, ierosinājumiem, DAP darbu postījumu vērtēšanā, rakstot vai zvanot Mārtiņam!

 

Preses relīze_Zemnieku saeima aicina uz sanāksmi par migrējošo zosu radītajiem postījumiem lauksaimniecībā