Zemnieku saeima: Rīgas Centrāltirgu ir jāveido par pievilcīgu vietu lauksaimniekiem un pircējiem

21/07/2021

20. jūlijā Zemnieku saeimas (ZSA) pārstāvji piedalījās Rīgas domes vicemēra Edvarda Smiltēna rīkotajā diskusijā, kurā domes pārstāvji atzina, ka pašlaik tiek mainīta Rīgas Centrāltirgus vadība, kā arī tiek domāts par reformu veikšanu tirgū. Sarunas laikā no ZSA puses ieteicām vairākus risinājumus, kā veicināt vietējās lauksaimniecības produkcijas popularizēšanu un noietu Centrāltirgū, kā arī padarīt tirgu interesantāku pārdevējam, pircējam un tūristam.

 

ZSA valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre: “Mēs novērtējam AS “Rīgas Centrāltirgus” līdz šim paveikto darbu tirgus attīstībā un sniegto atbalstu Latvijas lauksaimniekiem, tomēr uzskatām, ka Rīgas Centrāltirgus vadībai ir vēl jāveic savi mājasdarbi, lai vēl vairāk uzlabot tirdzniecības nosacījumus vietējo lauksaimniecības produktu ražotājiem. Mēs Centrāltirgu vēlētos redzēt, kā dinamisku un dzīvu vietu, kurā satiekas Latvijas produktu ražotāji ar saviem pircējiem. Ir ļoti svarīgi beidzot rast risinājumu tam, lai pircēji netiek maldināti ievesto produkciju uzdodot par Latvijas. Šajā jautājumā ir jau zināmas iestrādes veiktas un ļoti ceram uz ātru lēmējvaras darbu, lai jauno sistēmu ieviestu dzīvē. Mēs gribētu redzēt Rīgas Centrāltirgu kā modernu vietu Rīgas centrā, kur iegādāties sezonālu un svaigu produkciju, gardi paēst un atpūsties jaunajām Rīgas ģimenēm. Tirgū noteikti ir vieta arī mājražotāju un amatnieku izstrādājumiem, kuri ārvalstu viesiem, kas uz pāris dienām ierodas Rīgā ļauj sajust Latvijas šarmu”.

 

ZSA valdes loceklis Mārtiņš Trons: “Tirgum ir jāspēj mainīties līdzi laikam un no vienkāršas tirgošanās vietas, tam vairāk jāpārtop par vietu, kas ir interesanta gan tūristiem, gan vietējiem iedzīvotājiem, kuri vēlas ne tikai no rītiem iepirkties, bet arī baudīt ēdienus un kultūru, ka tas ir citās pasaules valstīs. Apmeklētāju ērtībai ir jāierīko bezmaksas stāvvietas vismaz uz 1h ap tirgu, tādejādi piesaistot cilvēkus, kas ikdienā pārvietojas ar savu auto, kā arī ir jāattīsta ēdināšanas pakalpojumi tirgus teritorijā. Centrāltirgus administrācijai vairāk jāuzrauga tirgotāju godprātība pie čeku izsniegšanas pircējam, lai turpmāk tirgus teritorijā tiktu mazināta ēnu ekonomika. Vienlaicīgi Rīgas domei būtu jāpiestrādā pie Rīgas Centrāltirgus pozitīvā tēla veidošanas, jo medijos pašlaik ir dzirdama vairāk negatīva informācija par šo tirgu.”

 

ZSA eksperte Edīte Strazdiņa: “Noteikti būtu jāsakārto Nakts jeb Zemnieku tirgus, kur labākās tirdzniecības vietas ir jāatvēl vietējiem lauksaimniekiem. To varētu panākt, izveidojot vietu sadalījumu, izvērtējot tirgoto produktu izcelsmi un kvalitāti, turpretī brāķētās vai ievestās produkcijas tirgošanu būtu jānodala no pārējās tirdzniecības zonas. Savukārt, lai piesaistītu jaunus vietējo produktu tirgotājus un lauksaimniekus, vietējiem ražotājiem tirgus teritorijā ir nepieciešama labvēlīgāka loģistika un vietu aizņemšanas process, bet pircēju ērtībai būtu jāierīko dažādu izmēru iepirkumu ratiņi, kas atvieglotu lielāku pirkumu nogādāšanu līdz automašīnām. Kā arī Centrāltirgus vadībai vairāk ir jāmeklē iespējas, kā mazināt ēnu ekonomiku tirgus teritorijā.”

 

Diskusijā piedalījās Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns, Centrāltirgus vadība un Latvijas lauksaimniecības produkcijas audzētāju un ražotāju organizāciju pārstāvji.