ZSA aicina saglabāt 5% PVN likmi dārzeņiem, augļiem un ogām arī pēc 2020.gada

11/09/2020

Kopš 2018. gada 1. janvāra Latvijā ir spēkā grozījumi likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas ieviesa samazināto 5% PVN likmi Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. PVN likmes samazināšana attiecīgajai produktu grupai ir devusi lielu pienesumu veselīga dzīvesveida veicināšanai sabiedrībā un Latvijas tautsaimniecībai kopumā. Tādēļ biedrība “Zemnieku saeima” aicina deputātus arī turpmāk atbalstīt samazinātā PVN piemērošanu Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

 

Pagājuši nepilni trīs gadi laikā, kopš Latvijā svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem tiek piemērota 5% PVN likme. Kā liecina Zemkopības ministrijas (ZM) informatīvais ziņojums, dažādu pārkāpumu skaits augļu, ogu un dārzeņu tirdzniecībā ir samazinājies par 20% un vidējais darba ņēmēju skaits nozarē ir pieaudzis par gandrīz 6%. Tādējādi legāli strādājošie komersanti ir kļuvuši konkurētspējīgāki. Vienlaicīgi, augļu, ogu un dārzeņu cenas samazinājušas par 11,7%.

 

Papildus minētajam, Latvijas tautsaimniecība un nozare uzrādījusi virkni pozitīvas tendences – augļkopībā un dārzeņkopībā pieaudzis PVN maksātāju skaits, palielinājies apgrozījums un palielinājušās ražošanas platības. Savukārt Latvijas tirgotāju apkopotie dati liecina, ka PVN samazināšana Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem ir palielinājusi to patēriņu pat par 14%. Tas parāda, ka sabiedrība reaģēja uz cenu samazinājumu.

 

10.septembrī Saeima nodeva izskatīšanai komisijās opozīcijas deputātu iesniegto priekšlikumu  samazināto 5% PVN likmi Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem piemērot arī pēc termiņa beigām – pēc 2020.gada 31.decembra.

 

Par grozījumu nodošanu izskatīšanai komisijām balsoja 45 deputāti, bet pret šo priekšlikumu balsoja 40 deputāti, kas parāda Saeimas attieksmi pret šo tautsaimniecībai, sabiedrībai un nozarei būtisko jautājumu. Ar balsojumu var iepazīties ŠEIT.

 

Biedrība “Zemnieku saeima” aicina deputātus objektīvi izvērtēt pieejamos datus un arī turpmākajos balsojumos atbalstīt samazinātā PVN piemērošanu Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem.