ZSA Kongresā diskutēs par lauksaimniecības konkurētspēju

09/03/2016

Piektdien, 11.martā plkst.10.30 Bulduros ar “Swedbank Latvija” atbalstu notiks ikgadējais biedrības „Zemnieku saeima” (ZSA) Kongress – Konference. Šogad būtiskākais diskusiju objekts kongresā būs Latvijas lauksaimnieku konkurētspēja Eiropas Savienībā un pasaulē globālo pārmaiņu kontekstā.

Kongresa atklāšanā tā dalībniekus uzrunās zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Eiropas lauksaimnieku organizācijas COPA prezidents Martins Merilds (Martin Merrild). Turpinājumā notiks ZSA Valdes atskaite par paveikto 2015.gadā, kā arī šī gada darbības programmas apspriešana un apstiprināšana.

ZSA valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš:Kā jau allaž, arī pagājušogad Latvijas zemnieki ir bijuši gana aktīvi un spējuši paveikt lielas lietas ne tikai savās saimniecībās, bet arī kopīgi aizstāvēt savas intereses. Esam veiksmīgi uzņēmuši viesus no COPA, noturot Rīgā Prezidija sanāksmi un viesojoties mūsu labākajās saimniecībās. Kopīgi ar citu valstu piensaimniekiem, piedalījāmies arī vērienīgā protesta akcijā Briselē, tāpat pavasara sējas karstumā esam veiksmīgi ieviesuši vienotās zaļināšanas prasības. Diemžēl jāsaka, ka pērn neesam arī saudzēti – grūtības sagādāja gan atkārtotie Āfrikas cūku mēra uzliesmojumi, gan zemās piena iepirkuma cenas. Taču raugoties plašāk, ir jāsaprot, ka šī krīze vairs nav gluži krīze, bet gan ikdiena, ar ko saskaras lauksaimnieki visā pasaulē, jo notiek būtiskas izmaiņas lauksaimniecības produktu tirgos. Šobrīd neviens neņemas prognozēt, kad situācija mainīsies uz labo pusi. Tādēļ lauksaimniekiem ir vēl rūpīgāk jāplāno savi izdevumi un ieņēmumi, jāsaimnieko gudrāk, efektīvāk. Kongresā par to arī spriedīsim – kā ne tikai izdzīvot, bet arī attīstīties jaunajos apstākļos.

Lai kopīgu diskusiju rezultātā nonāktu pie konkrētiem ieteikumiem, kā veicināt Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju, kongresa otrajā – konferences daļā, aicināti piedalīties ir pazīstami nozares eksperti no Latvijas un ārvalstīm. Eiropas lauksaimniecības nākotnes politikas virzienus zemniekiem iezīmēs M. Merilds, bet par Latvijas lauksaimniecības stratēģisko attīstību klātesošos uzrunās LR Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietniece Pārsla Rigonda Krieviņa. Savukārt kopīgajā paneļdiskusijā piedalīsies arī ZSA priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre un Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības kameras vadītājs Romets Sormus (Roomet Sormus).

Daudzu saimniecību izdzīvošana šobrīd iespējama, pateicoties banku sektora izpratnei. Par to, kas notiek pasaules ekonomikā, kuri tirgi aug un kuri krīt, cik ilgi eiro būs lēts un kā tas ietekmē Latvijas ekonomiku, tajā skaitā arī lauksaimniecību, stāstīs ”Swedbank Latvija” galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Eiropas lauksaimnieku organizācijas COPA prezidents Martins Merilds atzīmē: ”Neskatoties uz sarežģīto tirgus situāciju, kādā šobrīd atrodas daudzi Latvijas un ES lauksaimnieki, COPA joprojām ir pilnīgi pārliecināta par lauksaimniecības labajām iespējām nākotnē un apņēmīgi strādā šī mērķa tuvināšanai. Esam pārliecināti, ka līdztekus primārajiem uzdevumiem – pārtikas nodrošināšanai, produktivitātes kāpināšanai un kvalitātes paaugstināšanai, spējam strādāt ilgtspējīgā veidā, pārvarot izaicinājumus, ko mums uzliek klimata pārmaiņas. Zemnieku saeimas Kongress-Konference 2016 būs iespēja kopā ar Latvijas lauksaimniekiem meklēt atbildes gan uz minētajiem, gan arī citiem nozarei svarīgiem jautājumiem.”

ZSA kongress norisināsies 11.martā, Bulduru Dārzkopības vidusskolas Aktu zālē Viestura ielā 6, Jūrmalā.

Zemnieku saeimas Kongress-Konference 2016 tiek rīkots ar “Swedbank Latvija” atbalstu

Swedbank_logo