ZSA vadības komentārs par situāciju piena nozarē

23/01/2020

Pēdējo dienu viens no aktuālākajiem jautājumiem lauksaimniecībā ir piena iepirkuma cenas kritums. Vai tepat aiz durvīm ir kārtējā piena krīze, grūti prognozēt. Pašreizējo situāciju piena lopkopībā komentē  biedrības “Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētāja vietnieks un SIA “Mežacīruļi” saimnieks Juris Cīrulis, Jelgavas novads.

Pēc pēdējās krīzes vidējā piena iepirkuma cena strauji auga, sasniedzot salīdzinoši augstu līmeni. 2017.gads bija laiks, kad piensaimniekiem segt parādsaistības un sākt veidot uzkrājumus. Šobrīd piena iepirkuma cena ir samazinājusies par aptuveni 2-7 centiem. Tik ātri negatīvas cenu svārstības mēs negaidījām. Vai to var saukt par krīzi? Pāragri spriest un to rādīs laiks, bet pazīmes ir satraucošas. Tomēr, lai stiprinātu nozari, mums jau šobrīd ir jāsāk strādāt pie nākamā kooperācijas līmeņa, apvienojot piena kooperatīvus. Lai lauksaimnieki veiksmīgāk aizstāvētu savas intereses, ir jākļūst par vērā ņemamu un spēcīgu nozares spēlētāju. Tas ļautu veiksmīgāk veikt pārrunas ar piena pircējiem. Uzskatām, ka sanāksmē piedāvātais variants – valsts līmenī katru mēnesi publicēt konkrēto uzņēmumu piena iepirkuma cenas ir akceptējams, jo padarītu sektoru “caurspīdīgāku” un ļautu labāk izprast, kas notiek nozarē. Tāpat “caurspīdīgākus” mēs gribētu redzēt visus ķēdes posmos, tai skaitā pārstrādes uzņēmumus un lielveikalus! Kā piemēru varam minēt, ka mūsu organizācijā pēdējā laikā saņemam biedru zvanus ar sūdzībām par konkrētu piena pārstrādes uzņēmumu, kurš ilgstoši nenorēķinās ar lauksaimniekiem par piegādāto pienu. Piena pircējs lauksaimniekiem nemaksā nevienu centu, kā rezultātā saimniecības nav saņēmušas desmitiem tūkstošus eiro.

Vai šobrīd kā prioritāte ir jāvirza jautājums par samazināto PVN pienam un piena produktiem? Uzskatām, ka nē, jo  tikai 2 nedēļas samazinātais PVN tiek piemērots augļiem un dārzeņiem un pagaidām mums nav secinājumu kā tas ietekmēs dārzeņkopības nozari. Lai lemtu par tā piemērošanu pienam, nepieciešama dziļāka izvērtēšana un plašāka diskusija.