Aicinām pieteikties Lielupes upes baseina saimniecības jauna produkta – kompostētu notekūdeņu dūņu – iestrādei laukos

18/04/2024

Zemnieku saeima meklē saimniecības, kas būtu ieinteresētas piedalīties pētījumā un testēt uz saviem laukiem organisku mēslojumu – notekūdeņu dūņu kompostu. Pasākums tiek īstenots Apvārsnis Eiropa projekta NENUPHAR “Jauni pārvaldības modeļi uzlabotai augu barības vielu apsaimniekošanai un atkārtotai izmantošanai” (“New governance models to enhance nutrient pollution handling and nutrients recycling”) ietvaros.

 

Īpaši aicinām pieteikties saimniecības, kas atrodas Dobeles novadā, jo komposts tiks piegādāts no Liepājas. Priekšroka tiks dota specializētajām augkopības saimniecībām, kurās ilgstoši nav lietots organiskais mēslojums, bet kurām ir iespēja kompostu augsnē iestrādāt. Projekta eksperti pēc īpaši izstrādātas metodikas palīdzēs izstrādāt mēslošanas plānu un uzraudzīs visus procesus augsnē un ūdeņos drošai notekūdeņu dūņu komposta lietošanai.

 

Notekūdeņu dūņu kompostēšana ir viens no kvalitatīva organiskā mēslojuma ieguves veidiem, kas pagaidām Latvijā vēl nav pietiekami populārs, bet varētu būt labs un pieejams mēslojums saimniecībās, kurās nav pieejams cita veida organiskais mēslojums. Turklāt notekūdeņu dūņu daudzums pastāvīgi palielinās un to kompostēšana un izmantošana lauksaimniecībā palīdz tās veiksmīgi utilizēt.

 

Lielupes upju baseinu apgabalu var skatīt ŠEIT!

 

Interesentus aicinām rakstīt uz darta@zemniekusaeima.lv vai zvanīt Dārtai uz tel. 27707907.

 

Pielikumā detalizētāka informācija lauku izvēlei.

 

Vairāk informācijas par projektu ŠEIT.